......................................................................... Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση

..........................Εγερτήριο κατά του μνημονίου... και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας…
"Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για να του παρέχουν ασφάλεια,δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας, αλλά ούτε και της ασφάλειας" - Αριστοτέλης
Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Καταπέλτης New York Times: Από πότε οι απολύσεις είναι μεταρρυθμίσεις;


New-York-Times-Logo1
Η
Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και το νέο κύμα λιτότητας και περικοπών αναμένεται να την επιδεινώσει, αναφέρει κύριο άρθρο των New York Times με τίτλο "λάθος συνταγή για την Ελλάδα", σύμφωνα με το οποίο δεν αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διεθνών δανειστών και της κυβέρνησης αν και αποτελεί αιτία ανακούφισης, καθώς αποτρέπει τη χρεοκοπία της χώρας όπως λέει, δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς.

Χρόνια λιτότητας και ύφεσης έχουν "δηλητηριάσει" την πολιτική ζωή της χώρας, έχουν σπρώξει το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού στην ανεργία και έχουν καταστήσει διάτρητο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Αυτές οι θυσίες έχουν επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα πως νέες θυσίες θα αναζωογονήσουν την οικονομική ζωή ή ότι θα κάνουν το χρέος βιώσιμο, ωστόσο αυτό υποστηρίζει μετ' επιτάσεως η τρόικα. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει, όπως αναφέρει το άρθρο, κάνοντας αναφορά στη συμφωνία για απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο δημόσιος τομέας της χώρας χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις καθώς "υποφέρει" από φαινόμενα όπως οι πελατειακές σχέσεις και η αναποτελεσματικότητα, ωστόσο η δημιουργία νέων στρατιών ανέργων σε μία χώρα που ήδη έχει ποσοστό ανεργίας πάνω από 27% δεν αποτελεί ελπίδα για πραγματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το άρθρο αποτελεί ειρωνεία πως όσο περισσότερο αποδεικνύεται πως η λιτότητα δεν είναι θεραπεία για την Ελλάδα, τόσο λιγότερο αμφισβητείται ως πολιτικό δόγμα, ειδικά από την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία θα βαδίσει με αυτόν τον "σκοπό" (δημοφιλή στους Γερμανούς) ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Και το ΔΝΤ έχει διαπιστώσει ότι η συνταγή της λιτότητας έχει προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά όφελος στην ελληνική οικονομία, ωστόσο αυτή η παραδοχή δεν έχει μεταφραστεί ούτε σε αλλαγή πολιτικής, ούτε σε ανακούφιση για τους Έλληνες που υποφέρουν.


Διαβάστε το άρθρο των NYT εδώ 

http://www.theinsider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου