......................................................................... Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση

..........................Εγερτήριο κατά του μνημονίου... και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας…
"Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για να του παρέχουν ασφάλεια,δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας, αλλά ούτε και της ασφάλειας" - Αριστοτέλης




Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

WSJ: Ισως και σε 200 χρόνια να ξεχρεώσει η Ελλάδα

  «ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ 50ΕΤΙΑ»  


Ο χρονικός ορίζοντας της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας απασχολεί τη Wall Street Journal, η οποία σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για το πότε και πως θα μπορέσουν τα τερματιστούν τα «αιώνια κυλιόμενα» δάνεια, τονίζοντας ότι ίσως η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της σε 100 ή 200 χρόνια.

WSJ: Ισως και σε 200 χρόνια να ξεχρεώσει η Ελλάδα

«Η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ ξεκίνησε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον και, ενώ ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι στην κορυφή της ατζέντας, η Ελλάδα δεν απέχει αρκετά από αυτή. Αυτό που τώρα διακυβεύεται, τριάμισι χρόνια αφότου η Αθήνα δέχθηκε το πρώτο πακέτο δανειακής στήριξης, είναι το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί δεκαετίες για να αποπληρώσει τα οφειλόμενα στους πιστωτές της», σημειώνει στην εισαγωγή του το δημοσίευμα με τίτλο «Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα».
Όπως επισημαίνει, αυτή δεν είναι μία ιστορία που ακούς στις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη ή το Βερολίνο. «Στη δική τους ιστορία, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο και η οικονομία της ανακάμπτει. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και ο προϋπολογισμός της Αθήνας πλησιάζει σε ένα πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά το 2002», συνεχίζει η εφημερίδα.
«Τίποτα από αυτά δεν είναι λάθος, αλλά σίγουρα επισκιάζεται από δυσάρεστα γεγονότα. Το μικρό πλεόνασμα της ελληνικής κυβέρνησης φέτος είναι εν μέρει αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην επιστροφή φόρων και της πληρωμής λογαριασμών στους ιδιώτες εργολάβους και προμηθευτές. Οι κατασχέσεις περιουσιών, επίσης, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει υψηλότερα εισοδήματα κατά το προσεχές έτος», σημειώνει η WSJ.
Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η πραγματική κηλίδα στο μέλλον της Ελλάδας είναι ότι το χρέος αναμένεται να αγγίξει το 17,5% του ΑΕΠ φέτος. Στη συνέχεια αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραγράψουν ένα μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά προς δικό του συμφέρον: θέλει από την ΕΕ να προχωρήσει σε κούρεμα ώστε να αποπληρωθούν προς το Ταμείο όλα τα δικά του δάνεια.
«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο με τη μείωση του μέσου επιτοκίου και τη διεύρυνση του χρόνου ωρίμανσης. Η εξαγορά χρέους του περασμένου έτους σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα ήδη φέρει μέσο χρόνο ωρίμανσης μεταξύ 15 - 30 ετών και ένα μέσο επιτόκιο περίπου 3.5%. Το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που αναμένεται την επόμενη χρονιά, θα περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια που θα αποπληρωθούν εντός δεκαετιών. Υπάρχει ακόμη η πρόταση για ανταλλαγή ορισμένων διμερών δανείων κρατών - μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα για 50ετή ομόλογα», τονίζει η εφημερίδα.
Και θέτει το ερώτημα: από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αρχίσει να αναζητά αποπληρωμή σε 50 χρόνια, γιατί να μην αρχίσει να αναζητά το ίδιο σε 100 ή 200 χρόνια;
«Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η εγκατάλειψη της ρουτίνας των συνεχώς μεταφερόμενων δανείων και απλά η ανταλλαγή όλου του δανεισμού με ομόλογα zero-coupon με επιτόκιο 1% για 200 χρόνια. Οι πιστωτές της Ελλάδας ήδη βιώνουν οικονομική απώλεια, καθώς τα επιτόκια των δανείων τους πλησιάζουν το μηδέν και η ωρίμανσή τους αγγίζει το άπειρο, ακόμη και αν δεν καταγράφουν επί του πρακτέου λογιστική ζημία. Ωστόσο, ένα κούρεμα είναι πιο διαφανής και δημοκρατική λύση...», προσθέτει η εφημερίδα.
Εν συνεχεία, υπογραμμίζει τις ενστάσεις που έχουν οι Γερμανοί σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα». «Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, το Βερολίνο δεν επιτρέπεται να δανείσει περαιτέρο σε οποιονδήποτε δανειολήπτη, ο οποίος, στο πλαίσιο δέσμευσης με τη μορφή δανείου ή εγγύησης από τη γερμανική κυβέρνηση, οδηγείται σε χρεοκοπία. Πράγμα που σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που μπορεί να γίνει εφόσον καταστεί σαφές ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο διάσωσης», επισημαίνει.
Και συνεχίζει: «Αυτό βέβαια δεν είναι προφανές για τα επόμενα χρόνα. Αλλά, όταν η Αθήνα αρχίσει με συνέπεια να καταγράφει μικρά πλεονάσματα, τότε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, ενδέχεται να μπορέσουν ευκολότερα να να σταματήσουν τα πακέτα διάσωσης και να αποδεχθούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας».
«Αλλη μία ένσταση είναι ότι ένα κούρεμα θα άρει τις πιέσεις προς την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι κάτι που φοβούνται. Αν η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ευρώ ακόμη και μετά από τα δάνεια, τότε το πραγματικό ζήτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανήκει στο ενιαίο νόμισμα (...)», προσθέτει η εφημερίδα.
«Η τραγωδία είναι ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων καθώς εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ουσιαστικά, δεν υποχρεούνται να παρουσιάσουν στους φορολογούμενούς τους τα στοιχεία για την ελληνική διάσωση. Και ενώ η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ, ίσως αποφευχθεί μία νέα κρίση. Το πολιτικό στοίχημα είναι να ξεχαστούν σιγά σιγά οι απερισκεψίες της τελευταίας πενταετίας», σημειώνει.
«Ολο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει νέα ύφεση και αν δεν είσαι ένας νέος Έλληνας που αναζητά ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον», καταλήγει το δημοσίευμα.

____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου