......................................................................... Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση

..........................Εγερτήριο κατά του μνημονίου... και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας…
"Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για να του παρέχουν ασφάλεια,δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας, αλλά ούτε και της ασφάλειας" - Αριστοτέλης
Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ… "Η Ελλάδα σε κίνδυνο", του Περικλή Νεάρχου, πρέσβυς επί τιμή (ε.τ.),

   ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ   

 "Η Ελλάδα σε κίνδυνο"
 Ιδέες και θέσεις για εθνική ανασύνταξη
 Περικλής Νεάρχου, πρέσβυς επί τιμή (ε.τ.),
 τ. διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών,
 συγγραφέας, πολιτικός, διπλωματικός αναλυτής 
Εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ Αθήνα 2014 
651 σελίδες.Γράφει Δημήτρης Κακαβελάκης 
Ενα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο, τώρα στη συγκυρία των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου λόγω της βαριάς οικονομικής κρίσης που υφίσταται η χώρα μας από το 2009 και μετά ως σήμερα. Με τα μνημόνια και τα επιμνημόνια που μεθόδευσαν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη μαζί με Ελληνες πολιτικούς και γραφειοκρατικούς που οδήγησαν τη χώρα στο βάραθρο μιας ανεκδιήγητης καταστροφής σε όλους τους ευρύτερους τομείς του ελληνικού μας είναι. Αυτό το οποίο όλοι αυτοί οι φορείς το παραμόρφωσαν σε μη είναι για να χαθεί η εθνική μας κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η ελευθερία. 
Ομως ο έμπειρος πρέσβυς επί τιμή και έγκυρος διπλωμάτης και πολιτικός αναλυτής στο βιβλίο του με θάρρος και ευθύνη ονομάζει και επισημαίνει όλες τις αιτίες που οδήγησαν Ελλάδα και ελληνικό λαό σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που συνεχίζεται ακόμα για να έχει πια την ευθύνη ο Ελληνας πολίτης να αποφασίσει για την πραγματική απελευθέρωσή του από τα ΟΗΕ δεσμά της οικονομικής και εθνικής του περιπέτειας. Το βιβλίο των 651 σελίδων εκφράζει την ψυχή Ελλήνων, συνελλήνων, την οποία πρέπει να την ανασύρουμε από τα βάραθρα στα οποία την έχουν γκρεμίσει ξένοι -φίλοι και εχθροί- αλλά και γηγενείς της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής μας διαστροφής και καταστροφής. 
Το βιβλίο του Περικλή Νεάρχου με τόλμη και ευθύνη κατονομάζει τόσα πολλά αληθή με πλήθος αναλύσεων και προτάσεων για ανασύνταξη εθνική σε τόσο δύσκολη πορεία και απορία κρίσης ελληνικής, ευρωπαϊκής, μεσογειακής, αλλά και πανηπειρωτικής. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ 
“Η Ελλάδα σε κίνδυνο – ιδέες και θέσεις για εθνική ανασύνταξη”. Αυτός είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος ενός πολυσέλιδου βιβλίου (651 σελίδων) που το έχει γράψει ο Περικλής Νεάρχου, πρέσβυς επί τιμή, που υπηρέτησε ως πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας (ως Κύπριος στην καταγωγή) στο Παρίσι 2007 – 2010 με πρόσκληση τότε του αείμνηστου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ομως ο φιλόλογος, κοινωνιολόγος και ιστορικός Περικλής Νεάρχου διετέλεσε σύμβουλος επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη). Είναι συγγραφέας έργων για την αρχαία Ελληνική Παιδεία και τον πολιτισμό. Ενώ το πολυσέλιδο βιβλίο του “Το Μήνυμα του Απόλλωνα” αποτέλεσε και αποτελεί μια σημαντική κατάθεση για την αρχαία Ελληνική Παιδεία, τις χαμένες αρχαίες ελληνικές τέχνες με αναφορά το πρότυπο των Δελφών. 

ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗ 
Ομως ο Περικλής Νεάρχου αρθρογραφεί συστηματικά για τα κρίσιμα ελληνικά – κυπριακά ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικά διπλωματικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα με έμφαση στη μακροχρόνια και στη σύγχρονη ελληνική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει την “Ελλάδα σε κίνδυνο”. Οχι στις εκτοξευόμενες εκφοβιστικές κινδυνολογίες, αλλά στους πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τη χώρα τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και σε όλους τους κρίσιμους τομείς της ελληνικής ζωής και προοπτικής. Με την έννοια των πραγματικών κινδύνων αναφερόμαστε σήμερα στο βιβλίο ενός σημαντικού Ελληνοκύπριου πολίτη, ο οποίος έχει ζήσει και αντιμετωπίσει σε πρώτο επίπεδο όλα τα ελληνικά και κυπριακά προβλήματα από την εποχή του 1974 και μετά ως τη σημερινή κρίσιμη εποχή. Για να εκφράσει με ευθύνη, γνώση και ουσιαστικότητα – ανεξάρτητα από προηγούμενες φιλίες, εντάξεις και συνεργασίες όλα τα δύσκολα θέματα που πραγματεύεται…

 Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 Για να γράψει κατ’ αρχήν συμπυκνωμένα, γιατί η Ελλάδα είναι σε κίνδυνο λέγοντας: «Η σημερινή πρωτοφανής καταστροφή, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εν καιρώ ειρήνης είναι η επιτομή της χρεωκοπίας του πολιτικού συστήματος και της κομματικοκρατίας των τριών τελευταίων δεκαετιών. Η Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε ως πεδίο δοκιμής και η κρίση ως ευκαιρία για να επιβληθεί στη χώρα, υπό τη σημαία της Ευρώπης, ο ακραίος φιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση ως δήθεν συνταγή σωτηρίας. Η στυγνή και μονόπλευρη ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας αναδεικνύει την άλλη εξωτερική όψη της ελληνικής κρίσης που δεν είναι άσχετη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την ταύτιση της Ευρώπης με την παγκοσμιοποίηση. 

Ο ΤΡΙΠΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

 Ετσι η Ελλάδα διατρέχει σήμερα έναν τριπλό κίνδυνο: α) Δομική οικονομική καταστροφή χωρίς διέξοδο αναπτυξιακής προοπτικής για άδηλο χρόνο, β) Εκμετάλλευση της οικονομικής αδυναμίας της χώρας για πιέσεις και εκβιασμούς στα εθνικά θέματα και απειλή γενικά στην εθνική της ασφάλεια, γ) Εθνική αποδόμηση ως αποτέλεσμα των πολιτικών που προάγει ο διεθνής και ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση. Ομως πως πρέπει ν’ αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός τον τριπλό αυτό κίνδυνο; Στο βιβλίο που έγραψε με υψηλό βαθμό ευθύνης ο Περικλής Νεάρχου επιχειρείται μια απάντηση με προτάσεις ιδεών και θέσεων για εθνική ανασύνταξη του ελληνικού λαού που πρέπει να σταθεί αντάξιος της ιστορίας και του πολιτισμού του! 

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΜΑΣ; 

Στον πρόλογό του ρωτά: «Ποια είναι τα αίτια της οικονομικής κρίσης που κατεδαφίζει σήμερα την Ελλάδα; Είναι μόνο εσωτερικά ή ταυτόχρονα είναι και εξωτερικά; Η οικονομική καταστροφή δεν έρχεται δυστυχώς μόνη. Επηρεάζει καταλυτικά την ισχύ της χώρας, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της. Ειδικότερα, όταν εκδηλώνει μια εσωτερική υποτίμηση, ύφεση και ανεργία και ταυτόχρονα με δυσθεώρητο εξωτερικό χρέος που είναι εκ των πραγμάτων μη βιώσιμο, αλλά και υπό τις συνθήκες αυτές ο ρόλος των μνημονίων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα με τους γνωστούς όρους, ως δήθεν, συνταγή σωτηρίας; Ομως αυτά όλα μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση όπως επαγγέλλονται οι προαγωγοί τους ή αποτελούν στην πραγματικότητα εργαλείο για τον έλεγχο της χώρας προς αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων στο ευρώ και στην Ευρωζώνη;». 

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΔΥΣΩΠΗΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ 

Με την επιβολή ενός υπερ-φιλελεύθερου προτύπου στη χώρα που ανοίγει τον δρόμο για τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο; Αλλά μήπως τίθεται ένα ακόμα αδυσώπητο ερώτημα που είναι: «Μήπως τελικά χρησιμοποιείται η κρίση για την επίτευξη επιπλέον ανομολόγητων γεωπολιτικών στόχων και υποχωρήσεων στα εθνικά μας θέματα;». Για να προσθέσει ότι: Τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική και γενική ελληνική κρίση είναι συνέπεια μιας γενικότερης πολιτικής κρίσης και παρακμής. …Με διολίσθηση του πολιτικού συστήματος σε μια αχαλίνωτη κομματοκρατία, η οποία ανήγαγε την αναξιοκρατία και τη διαφθορά σε καθεστώς. Υπονομεύοντας τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας, αλλά η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της κυριαρχίας του εθνικού μας μέλλοντος. Η ανάγκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ… 

Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ή να φαλκιδευθεί το ελληνικό μας μέλλον από τους περιβόητους κανόνες για τον ελεύθερο δήθεν ανταγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Εφόσον η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επωμίζεται την ευθύνη σύγκλισης και αλληλεγγύης, τότε η Ελλάδα δεν προσφέρεται για κατάκτηση και υποδούλωση σε ξένους για τη διαμόρφωση του πεπρωμένου της. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Εχει τεράστια και στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία δυστυχώς απέτυχε μέχρι τώρα να τα αναδείξει και να αξιοποιήσει. Για να καταλήξει στον επίλογό του να πει: «Ο ελληνικός λαός έρχεται από πολύ μακριά. 
Αντιμετώπισε στη μεγάλη ιστορία του πολλές προκλήσεις, καταστροφές και δοκιμασίες.
Ο σημερινός όμως κόσμος της παγκοσμιοποίησης θέτει διαφορετικού τύπου προκλήσεις. Μεταξύ αυτών και την από έξω προωθούμενη πολιτική της εθνικής αποδομήσεως». 

ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ… 
Ομως μέσα από αυτούς τους σημερινούς μεγάλους κινδύνους ο ελληνικός λαός πρέπει να βρει και σήμερα τη δύναμη να αντιμετωπίσει τους τρεις κινδύνους. Α) Της δομικής οικονομικής καταστροφής χωρίς διέξοδο αναπτυξιακής προοπτικής για άδηλο χρόνο. Β) Την εκμετάλλευση της οικονομικής αδυναμίας της χώρας για πιέσεις και εκβιασμούς στα εθνικά θέματα και απειλής γενικότερα στην εθνικής της ασφάλειας και τον κίνδυνο. Γ) Της εθνικής αποδόμησης ως αποτέλεσμα των πολιτικών που προάγει ο διεθνής και ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον ούτε από την παγκοσμιοποίηση ούτε από την Ευρώπη που θα είναι μόνο κοινή αγορά “Ενωμένη Ευρώπη” μόνο στο μέτρο που απαιτείται για την κυριαρχία των χρηματιστικών αγορών. Ο ελληνικός λαός αποτελεί στον σημερινό αγώνα παράδειγμα και για άλλους λαούς σ’ έναν ευρύτερο αγώνα για μια άλλη Ευρώπη.

 ΟΛΑ ΟΣΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
 Το πολλαπλού ενδιαφέροντος (με σημαντικές θέσεις, κρίσεις, απόψεις και προτάσεις) βιβλίο του Περικλή Νεάρχου αποτελείται με γενικές ενότητες από τρία μεγάλα μέρη με 5 – 7 κεφάλαια σε κάθε μέρος. 
ΜΕΡΟΣ Ι 
Η εσωτερική διάσταση της οικονομικής κρίσεως. Μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο με 5 κεφάλαια. 
ΜΕΡΟΣ ΙΙ 
Ελλάδα – Ευρώπη και παγκοσμιοποίηση. Με διαψευσμένες ελπίδες και προοπτικές (7 κεφάλαια). 
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ Ιδέες και θέσεις για εθνική ανασύνταξη (8 κεφάλαια και επίλογος). Για έξοδο από την οικονομική κρίση… για εξωτερική πολιτική και εθνικά θέματα, εθνική άμυνα, πολιτικό σύστημα και πρόβλημα της χώρας. Για παιδεία και πολιτισμό με κεντρικό άξονα την Ελλάδα σε κίνδυνο. Ενα σπουδαίο βιβλίο γενικής επόπτευσης όλων των κρίσιμων προβλημάτων που τα δημιούργησαν από πολιτικούς και άλλους φορείς έσω – έξω οδηγώντας την Ελλάδα σε κίνδυνο… 

*από το: http://www.haniotika-nea.gr/ellada-se-kindino/#ixzz3TJowKwzM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου