......................................................................... Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση

..........................Εγερτήριο κατά του μνημονίου... και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας…
"Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για να του παρέχουν ασφάλεια,δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας, αλλά ούτε και της ασφάλειας" - Αριστοτέλης




Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Eνεργά μέτρα χρειάζονται για την υγειονομική κρίση στην Ελλάδα



Το επιστημονικό περιοδικό Lancet με άρθρο του τονίζει ότι η υγειονομική κρίση της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεχαστεί, υπογραμμίζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη χώρα

Η κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες, και θα συνεχίσει μέχρι να χωνέψουμε τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν «όχι» στην αποδοχή των πιο πρόσφατων όρων διάσωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια ψηφοφορία 61% - 39%. Εν μέσω διαπραγματεύσεων νέας συμφωνίας ή εξόδου από την Ευρωζώνη, καθώς και του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών, δεν πρέπει να ξεχαστεί το γεγονός ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά έχει επεκταθεί και στην υγεία.
Η ύφεση και η παράλυση των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα κατά το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στην κοινωνική πρόνοια και την υγεία,έχει προκαλέσει βλάβη στην υγεία του ελληνικού λαού.

Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν την αύξηση:- των ποσοστών της παιδικής φτώχειας και του υποσιτισμού,
- του ιού HIV μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών,
- των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας, και
- της θνησιγένειας.


Και άλλοι δείκτες υγείας μπορούν κάλλιστα να έχουν επιδεινωθεί. Για να μειωθεί το κόστος, ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου έχει διακοπεί και η διαχείριση του καρκίνου, όπως και πολλών άλλων παθήσεων, έχει πληγεί από σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και περιστολή ιατρικών πράξεων. Πολλοί Έλληνες που έχουν χάσει τη δουλειά τους, έχουν επίσης χάσει την ασφάλιση υγείας τους. Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης που έχουν περάσει στους ασθενείς μέσω διαφόρων επιβαρύνσεων θέτουν εμπόδια στην πρόσβαση σε περίθαλψη.
Η άρνηση του ελληνικού πληθυσμού για περαιτέρω λιτότητα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εναλλακτικές λύσεις. Η εμπειρία από την αντίδραση των άλλων χωρών στην παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του 2007-08 θα μπορούσε να δώσει κάποια μαθήματα. 
Όπως τεκμηριώνεται στο Lancet σχετικά με την υγεία στην Ευρώπη, η Ισλανδία απέρριψε τηλιτότητα προτιμώντας την κοινωνική προστασία και των ενεργών μέτρων για επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία. Έτσι ξεπέρασε την επίπτωση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κατάρρευση, χωρίς μακροπρόθεσμο κόστος υγείας για τον πληθυσμό της. 
Oι συγγραφείς του άρθρου παρατηρούν πως παρά το γεγονός ότι «η επέκταση της λύσης σε άλλες χώρες θα πρέπει να γίνεται με προσοχή», ελπίζουμε ότι μια ανθρώπινη απάντηση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ανεξάρτητα ποιά θα είναι αυτή, μπορεί να πραγματοποιηθεί για να διευκολυνθεί η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

The Lancet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου