......................................................................... Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση

..........................Εγερτήριο κατά του μνημονίου... και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας…
"Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για να του παρέχουν ασφάλεια,δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας, αλλά ούτε και της ασφάλειας" - Αριστοτέλης




Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Πεντασέλιδη “βόμβα” στη Βουλή από Ρακιντζή για “φαινόμενα” διαφθοράς



Δεκατέσσερις (14) "φωτογραφικές" διατάξεις που παραπέμπουν σε πιθανή 'διαπλοκή' περιλαμβάνονται στην έκθεση που παρέδωσε στη Βουλή ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. "Στην προσπάθειά μου να παραπέμψω κάποιος επώνυμους βρίσκω ένα τείχος" είχε πει πρόσφατα.
Σε πεντασέλιδο αναφορά που κοινοποίησε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ Πάνου Καμμένου ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής “καρφώνει” 14 περιπτώσεις “χαριστικών” ρυθμίσεων τα τελευταία δύο χρόνια, που αφορούν μεταξύ άλλων, δημόσιους οργανισμούς, κόμματα αλλά ακι ιδιώτες και που ενδεχομένως να αποδεικνύουν φαινόμενα διαφθοράς.
Πιο συγκεκριμένα το κείμενο του πρώην αρεοπαγίτη περιλαμβάνει 14 περιπτώσεις“ρυθμίσεων”, με τις οποίες παύουν ποινικές διώξεις για ανοιχτές υποθέσεις, απαλλάσσονται στελέχη Δημοσίου και τραπεζών από ποινικές ευθύνες, δίνεται ασυλία σε όσους εμπλέκονται σε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, ενώ έφτασαν στο σημείο να νομιμοποιήσουν μέχρι και παράνομες ταβέρνες σε προστατευόμενες περιοχές.
Η γραπτή απάντηση κοινοποιήθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος ζητούσε διευκρινίσεις για τιςπρόσφατες καταγγελίες Ρακιντζή περί «ασυλίας επωνύμων» στις 17/9.
«Εχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα; Λέω το παράπονό μου ότι στην προσπάθειά μου να παραπέμψω κάποιους επωνύμους βρίσκω ένα τείχος. Και στη συνέχεια βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα για τα οποία δεν μπορώ να κάνω τίποτα», είχε δηλώσει τότε στην αρμόδια επιτροπή, προκαλώντας αίσθηση ο κ. Ρακιντζής.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαβίβασε στη Βουλή την απάντηση του γενικού επιθεωρητή, δήλωσε τότε ότι «το υπουργείο δεν θεωρεί ότι πρέπει να εισηγηθεί οποιαδήποτε διάταξη η οποία θα επεμβαίνει στην άσκηση των καθηκόντων του ΓΕΔΔ ή μεταβάλλει τις έννομες συνέπειες των εκθέσεών του».

Οι 14 χαρακτηριστικές περιπτώσεις που υπογραμμίζει ο κ. Ρακιντζής είναι οι εξής:

1. Το 2009 διενεργήθηκε έλεγχος στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), όπου εντοπίστηκαν σοβαρές μισθολογικές υπερβάσεις ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Με την έκθεση συμφώνησε η Ολομέλεια του ΝΣΚ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκίνησε διώξεις, όμως με τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 12 του ν. 4024/2011 «νομιμοποιήθηκαν αναδρομικά οι εν λόγω υπερβάσεις και σταμάτησε κάθε διαδικασία».
2. Το 2010 διενεργήθηκε έλεγχος στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), όπου διαπιστώθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις που επιβεβαιώθηκαν και από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου. Η έκθεση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, όμως «με τη διάταξη του άρθρου 111 του ν. 4172/2013, δεν αναζητούνται οι πάσης φύσεως υπερβάσεις».
3. Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. Ερμηνεύοντας τις διατάξεις αυτές στη συνέχεια το ΝΣΚ απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τους συμβεβλημένους ιδιώτες.
4. Με τη διάταξη του 1ου άρθρου παράγρ. ΙΕ12 του ν. 4254/2014 τροποποιήθηκε μόλις για 20 ημέρες το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα, ρίχνοντας στα «μαλακά» υπαλλήλους ΝΠΙΔ που θα κινδύνευαν να κατηγορηθούν για κακουργήματα σχετικά με την υπηρεσία. Μετά από 20 ημέρες, η διάταξη επανήλθε στην προηγούμενη διατύπωση, ωστόσο «δημιουργείται μείζον θέμα, καθόσον για όλες τις εκκρεμούσες υποθέσεις θα γίνει επίκληση της ευνοϊκότερης διάταξης».
5. Με το άρθρο 20 παρ. 6 του ν. 4255/2014 παύουν οριστικά οι εκκρεμείς ποινικές διώξεις που αφορούν πράξεις και παραλείψεις σχετιζόμενες με διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.
6. Με το άρθρο 51 παρ. 9 του ν. 4255/2014 παύει η αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που χορηγήθηκαν ως επιδόματα μεταπτυχιακού σε γενικούς διευθυντές και προϊσταμένους φορέων του υπουργείου Υγείας.
7. Με το άρθρο 68 του ν. 4139/2013 τροποποιήθηκε το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα και ορίστηκε ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης». Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα με τον ν. 4198/2013.
8. Με το άρθρο 3 παρ. 8-10 του ν. 4046/2012 απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη τα μέλη Δ.Σ. των τραπεζών και τα στελέχη της ΤτΕ στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
9. Με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 4 του ν. 4141/2013 ορίστηκε ότι αναστέλλεται η ποινική δίωξη στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου, που ιδιωτικοποιούνται βάσει των δεσμεύσεων του Μνημονίου, για οφειλές προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.
10. Στο άρθρο 78 του ν. 4146/2013 ορίζεται ότι απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας, κατά τον Π.Κ., ο πρόεδρος, τα μέλη Δ.Σ. και τα στελέχη τραπεζών για τη «σύναψη δανείων πάσης φύσεως με ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Η διάταξη αυτή κατηγορήθηκε τότε ευρέως ότι αφορά τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και την είχε αναδείξει επί δύο ημέρες πρωτοσέλιδα η «Εφ.Συν.» (9-10.4.2013).
11. Με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 4224/2013 απαλλάσσονται από κάθε αστική, ποινική ή διοικητική ευθύνη τα μέλη του Δ.Σ. της «Λάρκο» σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση και πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
12. Με τη διάταξη του άρθρου 19 του ν. 4224/2013 αναστέλλονται όλες οι ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων για τους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων κάθε βαθμού.
13. Με τη διάταξη του άρθρου 55 του ν. 4262/2014 αναστέλλονται η ποινική δίωξη και η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών και ασφαλιστικών εισφορών για ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
14. Με τη διάταξη του άρθρου 63 του ν. 4280/2014, κάνοντας δεκτή σχετική βουλευτική τροπολογία, παρατάθηκε για έναν χρόνο η λειτουργία έξι αυθαίρετων ταβερνών, που αποτελούν επέκταση παλιών ποιμνιοστασίων, στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα (περιοχή NATURA), παρόλο που είχαν κριθεί κατεδαφιστέες, τους είχε αφαιρεθεί η άδεια και είχαν σφραγιστεί από τον δήμο. Με τη δημοσίευση του νόμου οι ταβέρνες επαναλειτούργησαν χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου