......................................................................... Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση

..........................Εγερτήριο κατά του μνημονίου... και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας…
"Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για να του παρέχουν ασφάλεια,δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας, αλλά ούτε και της ασφάλειας" - Αριστοτέλης




Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Πάπας Φραγκίσκος στο ΕΚ: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Μεσόγειος σε τεράστιο νεκροταφείο»

   Διεθνή    

 
«Ηλικιωμένη» και «καταβεβλημένη» χαρακτήρισε την Ευρώπη ο Πάπας Φραγκίσκος και την κάλεσε «να ανακαλύψει εκ νέου τον καλύτερο εαυτό της». Της ανταποκρίτριας του 105,5 Στο Κόκκινο στις Βρυξέλλες, Χριστίνας Βασιλάκη
Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και μίλησε στην ολομέλεια της Ευρωβουλής μετά από πρόσκληση του προέδρου της, Μάρτιν Σουλτζ.
«Η Ευρώπη δίνει την εντύπωση της κόπωσης και της γήρανσης. Μιας Ευρώπης που είναι πλέον γιαγιά, όχι γόνιμη και ζωντανή», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος σήμερα στους ευρωβουλευτές.
Στο επίκεντρο της κριτικής του για τη σύγχρονη Ευρώπη η υψηλή ανεργία των νέων, η απάνθρωπη αντιμετώπιση των κυμάτων των μεταναστών από τις πολύπαθες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι συγκρούσεις στα ανατολικά σύνορά της, αλλά και ο υπέρμετρος καταναλωτισμός και το δόγμα της ελεύθερης αγοράς.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την «ευθύνη να διατηρήσει ζωντανή τη δημοκρατία για τους λαούς της Ευρώπης», τόνισε στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η κατάρρευση των δημοκρατιών «υπό την πίεση των πολυεθνικών συμφερόντων τα οποία δεν είναι καθολικά».
«Ήρθε η ώρα να προωθήσουμε πολιτικές που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια στην απασχόληση μέσω της εξασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών εργασίας», δήλωσε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές, είπε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Μεσόγειος σε τεράστιο νεκροταφείο», τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που φτάνουν με τις βάρκες χρειάζονται «αποδοχή και υποστήριξη».
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στο ΕΚ μετά από 26 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν το 1988, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ εκφώνησε λόγο στο Κοινοβούλιο, μόλις ένα χρόνο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. 

______________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου