......................................................................... Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση

..........................Εγερτήριο κατά του μνημονίου... και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας…
"Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για να του παρέχουν ασφάλεια,δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας, αλλά ούτε και της ασφάλειας" - Αριστοτέλης
Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Tο πρόγραμμα που επιβάλλεται στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία

die-linke-sara.jpg


Η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλεται στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια είναι νεο-αποικιοκρατία, λέει στην «Εφ.Συν.» η Σάρα Βάγκενκνεχτ | EPA / WOLFGANG KUMM
Tο πρόγραμμα που επιβάλλεται στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, λέει στην «Εφ.Συν.» η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ. Μόνη λύση είναι ο τερματισμός της λιτότητας και το κούρεμα του χρέους.
Η ίδια ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, καθώς, όπως λέει, περίμενε ότι θα επικρατούσε ο «θρίαμβος της λογικής» στους δανειστές, μια ψευδαίσθηση που οδήγησε στον ωμό εκβιασμό και στη συνθηκολόγηση.
• Ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε για τη συμφωνία την οποία επέβαλαν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση; Τη θεωρείτε εφαρμόσιμη;
Οχι. Δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση, παρά μόνο καθαρός εκβιασμός. Η ΕΚΤ έκοψε τη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες στο πιο κρίσιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Κάνοντάς το αυτό έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό του Αλέξη Τσίπρα. Με αυτή την επίδειξη δύναμης έγινε ξεκάθαρο ότι οι δημοκρατικές αποφάσεις και η βούληση ενός λαού δεν παίζουν κανένα ρόλο. Εγινε ήδη ξεκάθαρο μέχρι τώρα ότι με την αύξηση του ΦΠΑ και την περικοπή των συντάξεων η Ελλάδα θα ξανακυλήσει βαθιά στην ύφεση. Ως συνέπεια το χρέος θα σκαρφαλώσει τουλάχιστον στο 200% του ΑΕΠ.
Κάποια μέρα θα αναφέρεται στην Ιστορία σαν καθαρή τρέλα ότι οι κυρίαρχες ελίτ της Ευρώπης εξανάγκασαν μια χώρα με ανεργία των νέων μεγαλύτερη από 50% σε περαιτέρω μαζικές απολύσεις. Ολες οι περικοπές που έχουν επιβληθεί δεν αποτελούν μόνο καταστροφή για τον ελληνικό λαό, αλλά επιπλέον είναι ένα οικονομικό δηλητήριο. Ο μοναδικός τρόπος για να τελειώσει η ελληνική τραγωδία είναι ένα κούρεμα του χρέους, ο τερματισμός της λιτότητας που έχει αποτύχει τα τελευταία πέντε χρόνια και ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα αναζωογονήσει την ελληνική βιομηχανία.
• Η Αριστερή Πλατφόρμα και αρκετοί άλλοι στην Ελλάδα κατηγορούν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνθηκολόγησε με τα αιτήματα των δανειστών. Πιστεύετε ότι υπήρχε κάποια άλλη εναλλακτική; Για παράδειγμα, θα ήταν μια επιλογή η εθελοντική έξοδος από το ευρώ;
Θεωρητικά, υπάρχουν δύο επιλογές για την Ελλάδα μέσα στο ευρώ: συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις των δανειστών και πάνω απ’ όλους της Γερμανίας. Αυτό σημαίνει τις βάρβαρες περικοπές, προκειμένου να λάβεις περισσότερες πιστώσεις και στο τέλος να έχεις ένα μεγαλύτερο χρέος. Η δεύτερη επιλογή στη θεωρία θα ήταν να αντιληφθούν οι πιστωτές ότι οι περαιτέρω περικοπές θα κάνουν χειρότερη την καταστροφή και να αποδεχθούν φυσικά μιαν αλλαγή. Πιστεύω ότι έναν τέτοιο θρίαμβο της λογικής ήταν που περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή η ελληνική κυβέρνηση.
Οι προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο, είχαν δείξει καθαρά ότι ήταν εντελώς μάταιο να περιμένεις να δείξουν λογική οι πιστώτριες χώρες. Ετσι, η Ελλάδα θα χρειαζόταν μια ρεαλιστική προσέγγιση για ένα σχέδιο Βήτα, προκειμένου να μην αναγκαστεί να υποκύψει στον εκβιασμό χωρίς έλεος. Ο Βαρουφάκης έχει δηλώσει καθαρά σε συνέντευξή του ότι είχε κάποιες ιδέες γι’ αυτό το θέμα, οι οποίες όμως δεν είχαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
Βέβαια, είναι πάντα εύκολο να διατυπώνεις άποψη απ’ έξω για το ένα ή το άλλο που πήγε λάθος. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπιζε ένα πραγματικό δίλημμα, διότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ήθελε τερματισμό της λιτότητας, αλλά την ίδια στιγμή ήθελε την παραμονή στην ευρωζώνη. Δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν και τα δύο.
• Και το Grexit;
Φυσικά, ένα Grexit θα ήταν επίσης δύσκολο και θα οδηγούσε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σε μια δραματική υποτίμηση των μισθών και των συντάξεων. Και αυτό στον βαθμό που δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να βασιστεί στο ελάχιστο στην ΕΚΤ ότι θα κουνήσει το δαχτυλάκι της για να προστατέψει το ελληνικό νόμισμα από ολική υποτίμηση.
Το ερώτημα όμως είναι εάν αυτό το νέο βάρβαρο πρόγραμμα λιτότητας θα αποτρέψει ολοκληρωτικά το Grexit ή απλώς θα το μεταθέσει. Και όσο πιο πολύ καταστρέφεται η ελληνική βιομηχανία τόσο δυσκολότερα γίνονται τα πράγματα. Μιλώντας εκ των υστέρων, θα ήταν καλύτερο να είχε εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη ήδη από το 2010, αντί να αφήνει μια παράλογη πολιτική να καταστρέφει την ελληνική οικονομική ισχύ κατά 25%.
Βέβαια, το να κοιτάμε πίσω είναι κάτι έξυπνο και απ’ αυτή την άποψη σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη λανθασμένη πορεία όλο αυτό το διάστημα.

Ποια είναι

Γεννημένη το 1969 στην πόλη Ιένα της πρώην Aνατολικής Γερμανίας, έχει σπουδάσει οικονομικά και φιλοσοφία και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke και μέλος της Εθνικής του Επιτροπής. Μετά την πτώση του Τείχους εντάχθηκε στο τότε Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και ήταν μέλος της τάσης Κομμουνιστική Πλατφόρμα. Στις αρχές του 2012 αποκαλύφθηκε ότι η Βάγκενκνεχτ ήταν ένας από τους 27 βουλευτές του Die Linke οι οποίοι παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες.

♦ Ολόκληρη η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου